Nyhet

Linos maskinvisionobjektiv

Linos maskinvisionobjektiv för Multi Megapixel kameror

Linos MeVis-C-objektivserie som är utvecklad för att möta kraven från de mest krävande kamera sensorerna som finns tillgängliga idag. Objektiven ger extremt hög upplösning över hela bilden sensorer upp till 1”. Färgkorrigerade från 450 nm till 900 nm. Objektiven löser upp 200 linjepar, hela vägen ut i hörnen. För pixel storlekar även under 2 micron. Mekaniken, både fokus och bländare är låsbara med skruvar. Standard C-gänga. Finns i följande brännvidder 12 mm, 16 mm, 25 mm, 35 mm och 50 mm. MeVis-objektiven finns även motoriserade, både fokus och bländare är då motoriserade och har följe potentiometrar. Datablad (pdf) 

Mega pixel objektiv, High Resolution objektiv och Multi pixel objektiv vad står alla dessa begrepp för?

Alla objektiv/lins tillverkare använder uttrycken för att beskriva vilken kameranivå som objektiven är konstruerade för. Det som styr objektiv valet är CCD/CMOS-sensorns storlek och pixel mängd och den applikation som linserna skall användas inom.

Sensor storlek

Först måste objektivet teckna ut hela sensorn, detta definieras som 1/3”, ½”, 2/3” och 1” fler storlekar finns och antalet kommer att öka. Detta är normalt väl definierat, objektiven har i sin beteckning en indikation om vad som är största sensor som anses lämplig att använda utan att få svarta hörn i bilden.

Pixel storlek, pixel mängd

I dagens vision kameror används pixelstorlekar från ca 2.5 ?m till ca 8 ?m. I intervallet 2,5 ?m till 4-5 ?m ställs mycket höga krav på objektivet för att detta skall ge en skarp bild, dvs. bra kontrast eller som man uttrycker det inom optiken världen, hög MTF (Modulation Transfer Function), i det högre intervallet 6-10 ?m följaktligen något lägre krav.

För att möta kraven från olika MachineVision applikationer har Metric Industrial AB flera leverantörer av objektiv, en av dessa är Linos som tidigare hette Rodenstock, ett förtag som har varit verksamt inom precisions optik sedan slutet av 1800-talet.

Linos har en objektiv serie som heter Mevis från 12 till 50 mm brännvidd. 12 och 16 mm linserna är avsedda för upp till 2/3”sensorer, 25, 35 och 50 mm linserna upp till 1” sensor.

Alla är optimerade för mycket små pixel storlekar ner under 2 ?m. Detta möjliggörs av en avancerad konstruktion som kallas flytande linselement vilket betyder att de bakre linserna sitter fixerade och att fokusering sker genom att flytta de främre, utöver detta flyttas linserna axiellt, dvs. inte som i normal objektiv som roteras i en gänga, vid den rotation ändras centreringen och skärpan - upplösningsförmågan minskar. Utöver mycket hög MTF så har serien mycket låg distorsion, dvs. nivån 0,1-0,2 % av hela bildfältet. Ljus avfallet mot kanterna är också mycket lågt.

Objektiven finns också i motoriserat utförande med följepotentiometrer, mekaniken har mycket låg hysteres.

Arkiv

Kategorier

Populära ämnen